|
Forum Historii Nysy
Serwis społecznościowy poświęcony historii miasta Nysa
|
Browar Ueberreiter przy pl. Kilińskiego |
Autor |
Wiadomość |
ralf
Administrator

|
Wysłany: 2017-12-07, 13:16 Browar Ueberreiter przy pl. Kilińskiego
|
|
|
Niemal 10 lat temu poznałem drogą e-mailową Klausa Ueberreitera - prawnuka właściciela dawnego browaru w Nysie. Pradziadek mojego rozmówcy miał na imię Josef Jakob Ueberreiter i był z zawodu bednarzem. Na przełomie XIX i XX wieku prowadził browar mieszczący się w tzw. Czerwonym Domu (Rothes Haus) przy dzisiejszym placu Kilińskiego (Luisenplatz). Obecnie w tym miejscu znajduje się zaplecze sklepu "Biedronka". Lokalizację browaru, a dokładniej bramę do niego, zaznaczyłem niebieską strzałką na załączonym planie z roku 1905 (zdj. 1).
Od Klausa otrzymałem skany prywatnych fotografii przedstawiających browar jego pradziadka, które załączam poniżej, dokładnie w takiej jakości w jakiej mi je przysłano (zdj. 2-10). Jedną z nich jest zdjęcie grupowe. Sądząc po widniejącym na nim napisie na beczce, zostało wykonane w 1902 roku. Widać na nim siedzącego za stołem właściciela browaru z melonikiem na głowie.
Josef Jakob Ueberreiter urodził się w Kopernikach pod Nysą w dniu 19 lipca 1839 roku. Dwa dni później został ochrzczony. W wieku 30 lat, dnia 26 stycznia 1869 roku w kościele św. Jakuba w Nysie zawarł związek małżeński z Josephą Hartmann (1848-1893), z którą miał siedmioro dzieci: cztery córki i trzech synów. W roku 1893 Josepha zmarła, a rok później (1894) Josef Jakob ożenił się po raz drugi, tym razem z Franziską Wa-tzker (z domu Elsner), z którą miał jedno dziecko - syna. Josef Jakob zmarł w dniu 6 września 1904 roku w Nysie czyli dwa lata po zrobieniu wspomnianego zdjęcia grupowego.
Na tej samej fotografii, po lewej stronie od właściciela browaru (obok mężczyzny trzymającego w ręku łopatę), siedzi przy stole jego syn - Josef Ueberreiter czyli dziadek mojego rozmówcy. Josef urodził się 8 kwietnia 1873 roku w Nysie, gdzie w wieku 28 lat ożenił się z Antonie Wache (1886-1966). Był z zawodu dyplomowanym inżynierem. Pracował projektując wyposażenie kuchenne dla fabryki Kreftt: w okresie (mniej więcej) 1912-1914 we Wrocławiu, a od 1916 roku w dzielnicy Tempelhof na ulicy Richnowstrasse. Josef cierpiał na nadwagę. Było to prawdopodobnie wrodzone zaburzenie metabolizmu lipidów. Codziennie rano zwykł jadać na śniadanie móżdżki cielęce. Zmarł w bardzo mroźny poranek upadając na ulicy w dniu 14 lutego 1929 roku.
Na zdjęciu nr 11 widać Josefa ze swoją żoną - Antonie i swoim kilkuletnim synem - Kurtem Ueberreiterem (1912-1989), późniejszym znanym niemieckim chemikiem, profesorem specjalizującym się w chemii polimerów. Małego Kurta siedzącego z psem przedstawia również zdjęcie nr 12. Z kolei syn Kurta - Klaus Ueberreiter, z którym miałem przyjemność korespondować, urodził się w Berlinie w 1955 roku i jest doktorem medycyny specjalizującym się w chirurgii plastycznej.
Zamieszczam ponadto tekst kartki pocztowej (zdj. 13), wysłanej w dniu 4 lutego 1915 roku z Wrocławia przez żonę Josefa (babcię Klausa) do jej rodziców w Nysie, którzy mieszkali w kamienicy przy ul. Biskupa Jarosława. Klaus napisał mi, że rodzina od strony jego babci prowadziła w Nysie sklep na rynku z wyrobami woskowymi. Chodzi o firmę Franza Marmätzschke, która mieściła się przy Targu Rybnym, zaraz za pomnikiem Fryderyka III. Sklep widać na zdjęciu pod linkiem: http://www.fhn.cba.pl/download.php?id=54
Jakiś czas temu Klaus poprosił mnie o pomoc w zlokalizowaniu grobu jego pradziadka - Josefa Jakoba Ueberreitera. Z tego co mu wiadomo został pochowany w Nysie. Wstępne próby znalezienia pochówku nie powiodły się i zaistniała konieczność przewertowania ksiąg, na co potrzeba sporo czasu. Będę starał się to załatwić ale póki co, jeśli ktoś mógłby w tej sprawie jakoś pomóc, będę bardzo wdzięczny.
zdj. 1.jpg Fragment planu Nysy z 1905 roku z zaznaczonym strzałką browarem Ueberreitera. |
 |
Plik ściągnięto 29 raz(y) 2,2 MB |
zdj. 2.JPG Zdjęcie grupowe na terenie browaru w Czerwonym Domu. Rok 1902. |
 |
Plik ściągnięto 39 raz(y) 723,79 KB |
zdj. 3.JPG Widok na browar z dawnego Luisenplatz (pl. Kilińskiego). Widok w kierunku północnym. |
 |
Plik ściągnięto 29 raz(y) 3,38 MB |
zdj. 4.JPG Widok na browar z dawnego Luisenplatz (pl. Kilińskiego). Widok w kierunku północnym. |
 |
Plik ściągnięto 24 raz(y) 507,49 KB |
zdj. 5.JPG Zabudowania browaru. Po prawej widać ul. Kościuszki. Widok w kierunku północno-zachodnim. |
 |
Plik ściągnięto 21 raz(y) 576,47 KB |
zdj. 6.JPG Teren browaru. Widok w kierunku południowo-wschodnim. |
 |
Plik ściągnięto 23 raz(y) 663 KB |
zdj. 7.jpg Teren browaru. Widok w kierunku południowo-wschodnim. W oddali wieża kościoła garnizonowego. |
 |
Plik ściągnięto 25 raz(y) 992,01 KB |
zdj. 8.jpg Teren browaru. Widok w kierunku południowo-wschodnim. W oddali wieża kościoła garnizonowego. |
 |
Plik ściągnięto 32 raz(y) 901,08 KB |
zdj. 9.JPG Teren browaru. Widok w kierunku północno-zachodnim. |
 |
Plik ściągnięto 17 raz(y) 531,54 KB |
zdj. 10.JPG Teren browaru. Widok w kierunku północno-zachodnim. |
 |
Plik ściągnięto 21 raz(y) 550,56 KB |
zdj. 11.jpg Josef Ueberreiter ze swoją żoną - Antonie i synem - Kurtem. |
 |
Plik ściągnięto 22 raz(y) 351,29 KB |
zdj. 12.jpg Kilkuletni Kurt Ueberreiter. |
 |
Plik ściągnięto 18 raz(y) 942,14 KB |
zdj. 13.jpg Treść kartki wysłanej w 1915 roku z Wrocławia do Nysy przez Antonie - żonę Josefa. |
 |
Plik ściągnięto 25 raz(y) 498,41 KB |
|
_________________ Zapraszam do: Muzeum w Nysie // Neisser Kultur- und Heimatbund e.V. |
|
|
|
 |
Obelix
|
Wysłany: 2017-12-07, 14:20
|
|
|
Na zdjęciu grupowym, które tak świetnie opisał Ralf, jest jeszcze jedna ważna postać dla browaru. Z lewej strony właściciela browaru Josef Jakob Ueberreiter siedzi najprawdopodobniej piwowar browaru Ernst Jung. To rozszyfrował na poprzednim forum Piwowar.
Wrzucam jeszcze parę fotek Rothes Haus'u, i butelek z tego browaru
Po zamknięciu browaru 1912, miejsce to nadal było związane z piwem. Mieściła się tam hurtownia piwa Roberta Beck'a a później Otto Asner'a. O tym napiszę trochę później
Germania Brauerei - Nysa.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 9 raz(y) 1,65 MB |
Germania Brauerei Nysa zielona.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 10 raz(y) 1,56 MB |
Germania Brauerei biała.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 9 raz(y) 108,32 KB |
Friedrichstadt brąz2.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 15 raz(y) 106,77 KB |
Friedrichstadt brąz1.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 11 raz(y) 119,26 KB |
Rotes Haus.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 24 raz(y) 164,38 KB |
182555444.jpg Rok 1945 |
 |
Plik ściągnięto 33 raz(y) 146,34 KB |
123153rotes_haus.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 21 raz(y) 113,17 KB |
220227kilinskiego_louisen_platz_wraz_z_tzw_rotes_hausem.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 31 raz(y) 357,72 KB |
074358radoszyn.jpg Miejsce po Rothes Haus |
 |
Plik ściągnięto 45 raz(y) 161,24 KB |
|
_________________ @DomowyBrowarIVPietro |
|
|
|
 |
ralf
Administrator

|
Wysłany: 2017-12-22, 14:24
|
|
|
ralf napisał/a: | Klaus napisał mi, że rodzina od strony jego babci prowadziła w Nysie sklep na rynku z wyrobami woskowymi. Chodzi o firmę Franza Marmätzschke, która mieściła się przy Targu Rybnym, zaraz za pomnikiem Fryderyka III. |
Parę lat temu natknąłem się na Ebay'u na starą fotografię wykonaną w 1887 roku w atelier fotograficznym w miejscowości Holzminden (lub Pyrmont - w zależności, o które atelier dokładnie chodzi) w Dolnej Saksonii w Niemczech. Zdjęcie podpisane jest piórem - "Franz Marmaetzschke, Neisse, 1887" i przedstawia wizerunek wspomnianego w powyższym cytacie właściciela sklepu z wyrobami woskowymi na nyskim rynku. Fotografię tą zamieszczam poniżej.
awers.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 9 raz(y) 266,44 KB |
rewers.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 11 raz(y) 244,74 KB |
|
_________________ Zapraszam do: Muzeum w Nysie // Neisser Kultur- und Heimatbund e.V. |
|
|
|
 |
Neisse
|
Wysłany: 2020-05-02, 21:16
|
|
|
Browar na dwóch starych pocztówkach
e.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 24 raz(y) 3,75 MB |
a.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 20 raz(y) 3,74 MB |
|
|
|
|
 |
ralf
Administrator

|
Wysłany: 2022-03-23, 08:49
|
|
|
W zbiorach Archiwum Państwowego w Opolu znajduje się oryginalna fotografia wykonana przed wojną w Nysie, przedstawiająca starszego mężczyznę przed wejściem głównym do jednej z kamienic przy Bischofstrasse (ul. Biskupa Jarosława). Na rewersie zdjęcia znajduje się odręczny podpis ołówkiem o treści: "Bischofstr. Haus das Fleischermeister Hr. Wache" (w tłum. "Ul. Biskupa Jarosława. Dom mistrza rzeźnickiego, Pana Wache"). Okazuje się, że mężczyzną na fotografii jest nysanin Carl Wache (1854-1944) - pradziadek wspomnianego wcześniej w tym temacie Klausa Ueberreitera. To właśnie Carl jest adresatem pocztówki przedstawionej w pierwszym poście tego tematu (zdj.12, zdj.13), którą napisała z Wrocławia jego córka - Antonie Wache (babcia Klausa). Innymi słowy, właściciel dawnego browaru przy Louisenplatz - Josef Jakob Ueberreiter oraz Carl Wache byli teściami dla tej samej pary małżonków. Parę dni temu korespondowałem w sprawie przedmiotowego zdjęcia z Klausem Ueberreiterem, który potwierdził, że jest to jego pradziadek Carl, z zawodu rzeźnik, zamieszkały przy Bischofstrasse 73 (po zmianie numeracji kamienic - nr 9). Fotografię, o której mowa załączam poniżej.
Carl Wache (1854-1944) przed wejściem głównym do kamienicy przy Bischofstrasse 9, gdzie mieszkał [zbiory AP w Opolu] _AWERS_.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 6 raz(y) 2,94 MB |
Carl Wache (1854-1944) przed wejściem głównym do kamienicy przy Bischofstrasse 9, gdzie mieszkał [zbiory AP w Opolu] _REWERS_.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 0 raz(y) 509,52 KB |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,43 sekundy. Zapytań do SQL: 11
|