Bazylika św. Jakuba i św. Agnieszki / Dzwonnica - 'Kuchnia plebana na parafii św. Jakuba na pocz. XVI w.'
ralf - 2021-08-19, 23:44 Temat postu: 'Kuchnia plebana na parafii św. Jakuba na pocz. XVI w.' Zamieszczam do pobrania w pliku PDF interesujące opracowanie, opisujące rodzaje środków spożywczych wykorzystywanych w kuchni plebańskiej parafii św. Jakuba w Nysie, na początku XVI wieku. Chodzi o takie produkty jak: mięso, ryby, nabiał i tłuszcze, zboża i przetwory mączne, warzywa, owoce, przyprawy czy napoje. Opracowanie nosi tytuł: „Kuchnia plebana: zwyczajna i nadzwyczajna konsumpcja na parafii św. Jakuba w Nysie (1505-1508)”, a jego autorką jest Ewa Wółkiewicz. Praca ukazała się w „Przeglądzie Historycznym” nr 102/4 z 2011 r., na str. 609-635.
|
|
|