|
Forum Historii Nysy
Serwis społecznościowy poświęcony historii miasta Nysa
|
Pamiątki przyrodnicze |
Autor |
Wiadomość |
Neisse
|
Wysłany: 2019-11-19, 19:37 Pamiątki przyrodnicze
|
|
|
Nietypowy zbiór znaleziony przypadkowo w sieci, a mianowicie kolekcja ornitologiczna Paula Kollibay'a z okresu lat 1893–1913.
Zamieszczone poniżej fotki kolekcji ptaków z przełomu XIX i XX wieku mają na celu wyłącznie ukazanie pamiątki przyrodniczej z Neisse i nie służą promowaniu zachowań mogących prowadzić do degradacji środowiska naturalnego.
1.jpg
|
|
Plik ściągnięto 10 raz(y) 388,16 KB |
2.jpg
|
|
Plik ściągnięto 15 raz(y) 554,2 KB |
3.jpg
|
|
Plik ściągnięto 8 raz(y) 605,28 KB |
4.jpg
|
|
Plik ściągnięto 13 raz(y) 468,35 KB |
5.jpg
|
|
Plik ściągnięto 12 raz(y) 478,69 KB |
6.jpg
|
|
Plik ściągnięto 16 raz(y) 155,05 KB |
|
|
|
|
|
Obelix
|
Wysłany: 2019-11-19, 20:21
|
|
|
A z tego co pamiętam to ta kolekcja przetrwała zawieruchę wojenną i znajduje się na Uniwersytecie Wrocławskim. Był kiedyś wykład w Muzeum o ornitologach nyskich i wtedy pokazywano zdjęcia z tej kolekcji. |
_________________ @DomowyBrowarIVPietro |
|
|
|
|
inmunis
|
Wysłany: 2019-11-20, 13:01
|
|
|
Miałem okazje oglądać tą kolekcję, piękna i bardzo dobra. Trzeba dodać jeszcze że w Muzeum Górnośląskim w Bytomiu jest kolekcja Eberharda Dreschera którą też miałem okazję oglądać. Jeszcze jest w Muzeum Przyrodniczym we Wrocławiu ponoć kolekcja Glogera który też mieszkał niedaleko Nysy, może uda mi się ją zobaczyć i zrobić zdjęcia. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,221 sekundy. Zapytań do SQL: 10
|