|
Forum Historii Nysy
Serwis społecznościowy poświęcony historii miasta Nysa
|
Dom przy ul. Bohaterów Warszawy 26 |
Autor |
Wiadomość |
ralf
Administrator
|
Wysłany: 2021-04-18, 18:53 Dom przy ul. Bohaterów Warszawy 26
|
|
|
W roku 2018 miałem okazję gościć krótko w domu przy ul. Bohaterów Warszawy 26. Zauważyłem wtenczas na półpiętrze klatki schodowej piękny witraż składający się z pięciu pól. Prawdopodobnie istniało jeszcze szóste pole, w miejscu którego wstawiona była biała szyba. Uwagę zwraca pole środkowe witrażu - z czerwonym krzyżem, centralnie w nim umieszczonym czarnym orłem oraz literami M,O,R,S wstawionymi pomiędzy ramionami krzyża. Być może chodzi tu o herb cystersów śląskich i uniwersalną symbolikę tego zakonu w postaci krzyża morimondzkiego i dewizy MORS. Cały witraż zlikwidowano bodajże jeszcze w 2018 roku, wstawiając w jego miejsce nowe okno. Na szczęście to kunsztownie wykonane dzieło przetrwało na zdjęciach, które załączam.
(zdj.1) Dom przy ul. Bohaterów Warszawy nr 26. Zdjęcie wykonano w 2013 r.jpg
|
|
Plik ściągnięto 28 raz(y) 655,85 KB |
(zdj.2) Dom przy ul. Bohaterów Warszawy nr 26. Pośrodku fotografii sześcioczęściowe okno z witrażem. Zdjęcie wykonano w 2013 r.jpg
|
|
Plik ściągnięto 15 raz(y) 338,34 KB |
(zdj.3) Witraż na półpiętrze domu przy ul. Bohaterów Warszawy nr 26. Zdjęcie wykonano w 2018 r. [fot. ralf].jpg
|
|
Plik ściągnięto 13 raz(y) 3,2 MB |
(zdj.4) Fragment witrażu na półpiętrze domu przy ul. Bohaterów Warszawy nr 26. Zdjęcie wykonano w 2018 r. [fot. ralf].jpg
|
|
Plik ściągnięto 10 raz(y) 3,14 MB |
(zdj.5) Fragment witrażu na półpiętrze domu przy ul. Bohaterów Warszawy nr 26. Zdjęcie wykonano w 2018 r. [fot. ralf].jpg
|
|
Plik ściągnięto 5 raz(y) 3,4 MB |
|
_________________ Zapraszam do: Muzeum w Nysie // Neisser Kultur- und Heimatbund e.V. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,119 sekundy. Zapytań do SQL: 11
|