|
Forum Historii Nysy
Serwis społecznościowy poświęcony historii miasta Nysa
|
Wygląd, lokalizacja i okres istnienia fontanny Pod Orłem |
Autor |
Wiadomość |
ralf
Administrator
|
Wysłany: 2018-02-07, 15:06 Wygląd, lokalizacja i okres istnienia fontanny Pod Orłem
|
|
|
Na nyskim rynku, na Placu Defilad (Paradeplatz) stała przed Domem Wagi przed II wojną światową fontanna. Towarzyszyły jej dwie latarnie stojące na kamiennych postumentach oraz ustawione zapewne w celach ochronnych dwa karbowane słupki.
Basen fontanny założono na planie regularnego ośmiokąta. Balustrada basenu zdobiona była po zewnętrznej stronie przynajmniej dwoma kartuszami z herbem Nysy oraz ornamentem roślinnym. Przy każdym z kątów balustrady basenu od zewnętrznej strony znajdował się motyw dekoracyjny w postaci wspartej pionowo o posadzkę lwiej łapy i znajdującej się nad nią lwiej głowy. Trzon fontanny miał postać kolumny o przekroju ośmiokątnym, ze zdobną głowicą o przekroju kwadratowym, na której widniał stojący orzeł z lekko rozłożonymi skrzydłami i głową zwróconą w jego prawą stronę. W połowie wysokości trzonu fontanny znajdowało się beczułkowate poszerzenie zdobione czterema lwimi głowami - każda zwrócona w inną stronę świata. Z pyska każdej z głów wychodziła jedna dysza w postaci długiej lekko zakrzywionej rurki, z której woda lała się wprost do basenu fontanny.
Nie natrafiłem do tej pory na jakąkolwiek nazwę tej fontanny ale sądzę, że nazywanie jej fontanną "Pod Orłem" byłoby uzasadnione i można by tego miana używać, przynajmniej dla potrzeb niniejszego tematu.
Porównując stare fotografie można stwierdzić, że fontanna Pod Orłem istniała na pewno już w 1888 roku, bowiem widać ją na zdjęciu z Domem Wagi, wykonanym jeszcze przed renowacją jego polichromii, które odnowiono w latach 1888-1890. Co ciekawe wokół fontanny rosły wtenczas cztery nieduże drzewa. Fontanna Pod Orłem stała przed Domem Wagi przynajmniej do roku 1936. Widać ją bowiem na fotografiach wykonanych po remoncie wieży ratuszowej. W lutym 1942 roku fontanny już nie było. Razem z nią zlikwidowano dwa kamienne postumenty, z których już wcześniej zdjęto latarnie. Jeszcze wcześniej sprzed fontanny usunięto dwa karbowane słupki.
Plan Nysy z 1905 roku. Niebieskim małym okręgiem zaznaczono miejsce, w którym stała fontanna Pod Orłem.jpg
|
|
Plik ściągnięto 39 raz(y) 2,78 MB |
Fontanna Pod Orłem na tle podcieni Domu Wagi. Widoczne dwie latarnie stojące na kamiennych postumentach i dwa karbowane kamienne słupki.jpg
|
|
Plik ściągnięto 78 raz(y) 1,9 MB |
Fontanna Pod Orłem widziana od strony Domu Wagi. W tle narożna kamienica przy wylocie dzis. ul. św. Piotra. Zdjęcie wykonał E. Völkel.jpg To najstarsze ze zdjęć przedstawionych w tym poście. |
|
Plik ściągnięto 101 raz(y) 2,85 MB |
Fontanna Pod Orłem na tle podcieni Domu Wagi i tzw. słonecznych kamieniczek (z prawej).jpg
|
|
Plik ściągnięto 68 raz(y) 2,39 MB |
Zdjęcie dobrze obrazuje w jakiej odległości od Domu Wagi znajdowała się fontanna Pod Orłem.jpg
|
|
Plik ściągnięto 77 raz(y) 634,24 KB |
Fontanna Pod Orłem przykryta 'czapką' z desek. Brak górnej połowy trzonu fontanny. Brak również dwóch latarni oraz dwóch kamiennych słupków.jpg
|
|
Plik ściągnięto 91 raz(y) 761,47 KB |
|
_________________ Zapraszam do: Muzeum w Nysie // Neisser Kultur- und Heimatbund e.V. |
|
|
|
|
ralf
Administrator
|
Wysłany: 2018-02-08, 01:12
|
|
|
Poniżej dwa zdjęcia - pierwsze wykonano w trakcie remontu i renowacji wieży ratuszowej (1934-1936), a drugie zrobiono już po zakończeniu tych prac. Na obu fotografiach widzimy fontannę bez wody w basenie, bez górnej części trzonu i bez czterech dysz. Wygląda na to, że nieczynna, częściowo zdemontowana fontanna stała w tym stanie jakiś czas, zanim całkowicie ją usunięto. Obie fotografie wykonano podczas ciepłej pory roku więc demontaż fontanny spowodowany okresem zimowym można wykluczyć.
Zdjęcie zrobione w okresie lat 1934-1936. Zdemontowana do połowy fontanna na tle podcieni Domu Wagi.jpg
|
|
Plik ściągnięto 70 raz(y) 1,6 MB |
Zdjęcie zrobione w okresie lat 1936-1942. Zdemontowana do połowy fontanna przed Domem Wagi.jpg
|
|
Plik ściągnięto 73 raz(y) 305,31 KB |
|
_________________ Zapraszam do: Muzeum w Nysie // Neisser Kultur- und Heimatbund e.V. |
|
|
|
|
ralf
Administrator
|
|
|
|
|
ralf
Administrator
|
Wysłany: 2018-03-02, 02:23
|
|
|
Poniżej zdjęcie metalowej plakiety z wizerunkiem fontanny Pod Orłem stojącej przed Domem Wagi. U dołu plakiety widnieje inskrypcja z podanym rokiem: "BRUNNEN IN DER STADT NEISSE 1844" ("STUDNIA W MIEŚCIE NYSA 1844"), co wskazuje, że fontanna Pod Orłem istniała już w 1844 roku.
Źródło zdjęcia: www.museum-digital.de
plakieta.jpg
|
|
Plik ściągnięto 53 raz(y) 833,97 KB |
|
|
|
|
|
ralf
Administrator
|
|
|
|
|
maciek
|
Wysłany: 2020-05-16, 10:14
|
|
|
Fontanny nie widać już na zdjęciu lotniczym z połowy 1939 roku, tak więc musiała zostać zlikwidowana między 1936 a 1939 rokiem. Być może powodem były uszkodzenia podczas powodzi we wrześniu 1938 r.
Rynek 1939.jpg
|
|
Plik ściągnięto 23 raz(y) 148,02 KB |
|
|
|
ralf
Administrator
|
Wysłany: 2021-11-19, 12:13
|
|
|
Fragment zdobień balustrady fontanny, na tle podcienia Domu Wagi.
Fontanna przed Domem Wagi w Nysie.jpg
|
|
Plik ściągnięto 29 raz(y) 3,11 MB |
|
|
|
|
|
ralf
Administrator
|
Wysłany: 2024-01-23, 19:27
|
|
|
Kilka nowych informacji ws. przedmiotowej fontanny:
Budowę fontanny przed Domem Wagi ukończono w listopadzie 1843 roku. Jej projektantem był pruski architekt Friedrich August Stüler (1800-1865), a wykonawcą Królewska Odlewnia Żeliwa w Berlinie (Königliche Eisengiesserei in Berlin), choć tacy autorzy jak dr Max Warmbrunn (burmistrz Nysy w latach 1915-1933), czy nyska literatka Maria Dalisch podają, że wykonawcą fontanny była Królewska Odlewnia Żeliwa w Gliwicach (Gleiwitzer Hütte). Całkowity koszt budowy fontanny, po uwzględnieniu 5% zniżki udzielonej później przez odlewnię, wyniósł 1462 talary. W roku oddania do użytku fontanny jej wykonawca wydał odlaną w żeliwie plakietkę noworoczną (niem. Neujahrsplakette) z widokiem na przedmiotową fontannę i Dom Wagi. Plakietka miała wymiary 87 x 63 mm i jest przedstawiona cztery posty wyżej. Fontannę przed Domem Wagi nazywano powszechnie – Rohrbütte (Rohr – rura, Bütte – kadź).
Źródła:
- Krzysztof Pawlik: „Dawna fontanna żeliwna na rynku w Nysie (1843-1939)”, [w:] „Nyskie Szkice Muzealne”, tom XIV/XV, Nysa 2022, s. 103.
- Max Warmbrunn: „Neisser Denkmäler”, [w:] „Neisser Heimatblatt”, nr 38/39, marzec 1954 r., s. 2. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 11
|